Finisajul expoziției „Sfinţi incognito după Reformă – martori tăcuţi ai Harului“

Braller MadonnaVineri, 1.11.2019, ora 17:00, va avea loc, într-un cadru festiv, încheierea expoziției speciale dedicate Sfinților în Biserica evanghelică. Cu această ocazie, dr. András Bándi va vorbi despre „Urme ale liturghiei ante-Reformă în agendele manuscrise din Transilvania.” Doamna Heidrun König, Coordonatoarea muzeului, va prezenta catalogul, conţinutul acestuia depăşind cadrul acestei expoziţii. Catalogul (în limbile germană și română) a fost tipărit cu sprijinul Forumul Democrat din Sibiu și Departamentul pentru Relații interetnice ale Guvernului României.

Despre expoziția „Sfinţi incognito după Reformă – martori tăcuţi ai Harului“ Heidrun König, curatorul expoziţiei, scrie:

Sugerată de ampla comemorare a Reformei, această temă personalizată despre Sfinţii incognito ai spiritualităţii Bisericii Evanghelice îi vizează pe aceşti tăcuţi martori ai Harului, prezenţi şi după Reformă în bisericile evanghelice, imaginând marele nor de martori care ne înconjoară, pomenit în Epistola către Evrei (12,1).

Reforma din Transilvania, întârziată din motive politice, după 1550 se desfăşoară mai temperat, fiind focalizată pe interpretarea Sfintei Împărtăşanii. Răspunzând unei dorinţe unanime, deja după 7 ani sinodul opreşte îndepărtarea imaginilor sfinţilor, cerută de regulament.

Datorită unei reforme a liturgiei de după 1614, iniţiată de Contrareformă, la nivel european, o mare parte a mobilierului liturgic ante-Reformă se mai găseşte doar în biserica luterană.

Cea mai valoroasă piesă a expoziţiei o constituie sculptura din scrinul polipticului provenit de la Bruiu, Madona cu Pruncul: evitând şantierul de la noul domiciliu, cetatea bisericească din Cisnădie, Madona vizitează Casa Teutsch, cu această ocazie putând fi admirată din apropiere.

Câteva categorii de exponate sugestive, împreună cu panourile cu informaţie, îi înfățișează în imagine şi text pe cei mai importanţi sfinţi de pe altarele săseşti din sudul Transilvaniei.

Note:

Expoziția a fost sprijinită de Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu.

Expoziția este deschisă zilnic între 10-17.

(Închisă duminica și de Sărbătoarea Reformei 31.10).