Brukenthal 300 – Idei pentru un monument. Colaje și machete. Expoziție Peter Jacobi

Plakat_Afis_PJ_Brukenthal_300_WEBExpoziția “Brukenthal 300 – Idei pentru un monument. Colaje și machete” de Peter Jacobi va fi vernisată pe 22 aprilie 2021 în Sala Terasă a Centrului de dialog și cultură “Friedrich Teutsch” din Sibiu. Ora este la alegerea publicului: introducerea la expoziție va fi oferită la ora 11:00, la 14:00 și, respectiv, la 17:00.

Pentru susținerea financiară a expoziției, mulțumim Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu, Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România și artistului Peter Jacobi.

Directorul muzeului și curatorul expoziției, doamna Heidrun König, scrie despre geneza și conținutul noii expoziții speciale:

Sculptorul de renume internațional Peter Jacobi se ocupă de multă vreme de forme de cultură a memoriei: în urmă cu câțiva ani a creat și în România repere ale artei sale memoriale. De mai bine de treizeci de ani el s-a ocupat și de proiectarea unui memorial pentru Samuel von Brukenthal. Pentru a marca cea de-a 300-a aniversare a nașterii baronului, talentatul artist prezintă câteva dintre construcțiile și modelele sale 3D, precum și o serie de colaje, într-o expoziție a Muzeului Bisericii Evanghelice C.A. din România, situat în Casa Teutsch.
Unele dintre proiectele sale mai vechi, pavilioanele memoriale, au fost deja prezentate publicului în anii precedenți: artistul a imaginat pentru mai multe situri compoziții abstracte – care în același timp sunt forme tradiționale ale culturii memoriale – uneori în combinație cu figuri și obiecte simbolice. Expoziția cuprinde și contribuția artistului la concursul de la începutul anului 2021, pentru realizarea unei statui a lui Samuel von Brukenthal în fața Palatului Brukenthal în Piața Mare din Sibiu.
Expoziția jubiliară i-a oferit artistului ocazia de a aborda personalitatea lui Brukenthal în noi forme de cultură comemorativă. Colajele lui Jacobi se bazează pe cultura vizuală contemporană: astfel, colajul nu este doar tehnică, ci și mijloc stilistic al unei narațiuni imagistice. Printre acestea pot fi identificate repere biografice, momente din viața lui Brukenthal, dar cu mare libertate artistică se amestecă printre ele și imagini liber asociate cu viața lui Brukenthal, preluate din mass-media.
Caracterul fragmentar al acestui demers artistic este împrumutat din percepția actuală a existenței. Această asociere ludică cu imaginile vieții lui Brukenthal vrea să se refere la colajul propriei noastre vieți și să trezească noi impulsuri de viață. (HK)

PETER JACOBI

1935 născut la Ploiești

1955 -1961 studii de sculptură la Academia de Artă din București

1970 emigrat în Republica Federală Germania

1971-1998 Profesor la Universitatea Pforzheim, Facultatea de Design / Pforzheim University, School of Design

Trăiește și lucrează în Wurmberg, lângă Pforzheim.

Din 1965 – și până în 1981, de asemenea, împreună cu Ritzi Jacobi – numeroase expoziții personale.

1973 Premiul Arte Communication, Bienala Sao Paolo, Brazilia

1974 Premiul Louis Comfort Tiffany, The Louis Tiffany Foundation New York

1976 Premiul de Stat Baden Württemberg, Expoziţia Palatului Bruchsal

1981 Endowment for the Exhibition in the Museum of Contemporary Art Chicago

1996 Prix d`Or Beauvais, France; Festival international de la Tapisserie Beauvais

2003 Academia Română: Premiul „Margareta Sterian“ pentru creație plastică, pentru expoziția “Palimpsest,” deschisă la Muzeul Național de Artă al României (16 decembrie 2003).

2016 Ordinul „Meritul Cultural,” pentru Artele plastice – în grad de Ofițer

 

1965 Galeria Simeza, București

1967 A 9-a Bienală de la Anvers la Muzeul Middelheim, Belgia

1970 Bienala de la Veneția, Pavilionul României * (expozițiile marcate * fiind realizate împreună cu Ritzi Jacobi)

1971 Galleria dell’ Ariete Milano

1973 A 12-a Bienală Sao Paolo *

1976 Kunsthalle Mannheim și Kunsthalle Baden Baden *

1978 Musée Bellerive Zurich *

1981 Institutul de Arte din Detroit și Muzeul de Artă Contemporană din Chicago

1984 Musée d’Art moderne de la Ville de Paris *

2002 Muzeul Național de Artă al României, București.

2006 Premiul I pentru realizarea Memorialului Național al Holocaustului din București. Inaugurarea în 2009

2007 Ferula bisericii parohiale din Sibiu (cu mai multe etape în România şi în Germania)

2020-21 Muzeul Național de Artă Contemporană București

 

Lucrările sale pot fi găsite în muzee și galerii de artă contemporană. Multe dintre sculpturile sale monumentale abstracte se află în spațiile publice ale unor mari orașe din Europa și din China. Artistul consideră Memorialul Național al Holocaustului, realizat în București în 2009, ca fiind cea mai importantă lucrare a sa.

www.peterhjacobi.de

http://www.peter-jacobi-stiftung.de

jacobi@gmx.li