Expoziţia în aer liber: Fritz Balthes, arhitect. 1882-1914

TH Plakat FB24În această vară, o expoziție în aer liber va fi dedicată lui Fritz Balthes, important arhitect, urbanist și conservator de monumente transilvănean. Vernisajul expoziției, pregătită de Gerhild Rudolf și Stefan Jammer, va avea loc pe 21 iunie 2024, la ora 14.00, în curtea Casei Teutsch (Mitropoliei 30).

În Arhiva Centrală a Bisericii Evanghelice C.A. din România, la Centrul de dialog și cultură “Friedrich Teutsch”, se află un patrimoniu parțial al arhitectului sas Fritz Balthes, risipit în fondurile unor arhive parohiale din localitățile în care arhitectul a activat. În 2014, Casa Teutsch a prezentat expoziția „Patria zidită” ca rezultat al unor cercetări inedite în arhive și pe teren. În 2021, un colectiv de autori a publicat cartea cuprinzătoare: „Arhitectul Fritz Balthes 1882-1914. Gândirea și opera sa – o contribuție la patrimoniul cultural transilvănean”.

Actuala expoziție atrage din nou atenția asupra operei remarcabile a arhitectului sighișorean și îndreaptă atenția privitorului spre ceea ce este valoros și frumos în împrejurimile noastre. Clădirile nu sunt niciodată lipsite de legătură; ele sunt martore ale culturii și vieții societății în mijlocul căreia au fost create.

Realizarea expoziției a fost sprijinită de landul Carintia.

Expoziția poate vizitată până la 30 octombrie, zilnic între orele 10:00-18:00, iar duminica și de sărbători legale între 11:30-18:00.