Un centru modern de dialog
într-o locaţie istorică în Sibiu

Centrul de dialog şi cultură Friedrich Teutsch este o instituţie relativ tânără a Bisericii Evanghelice C.A. din România (B.E.R.) Centrul de dialog şi cultură a fost deschis în 2003 şi este cunoscut sub numele simplificat „Casa Teutsch“.

Cei patru piloni ai Casei Teutsch

rot Arhiva Centrală a Bisericii Evangelice C.A. şi Biblioteca Transilvanica: În anul 2004 a fost inaugurată Arhiva Centrală a Bisericii Evanghelice C.A. din România în care sunt depozitate documente din cancelariile districtuale şi parohiale din aprox. 280 de localităţi cu comunităţi evanghelice. Arhiva este completată de o bibliotecă specializată pe tematica istoriei bisericeşti a B.E.R. mai multe…

gruen Muzeul Bisericii Evanghelice C.A.: Muzeul şi-a deschis porţile în 2007 şi oferă o privire generală asupra istoriei Bisericii Evanghelice C.A. din România şi asupra istoriei comunităţii saşilor transilvăneni – timp de secole o istorie comună, interdependentă. mai multe…

blau Sala multifuncţională ca loc de desfăşurare pentru evenimente culturale: La etajul 1 al Casei Teutsch, o terasă deschisă a fost acoperită şi amenajată ca sală multifuncţională unde, din 2004, au loc conferinţe ştiinţifice, seminarii pedagogice sau evenimente culturale. mai multe…

orange Biserica ev. Sf. Ioan: Biserica Sf. Ioan („Johanniskirche“) aparţine de compexul Casei Teutsch. În timpul verii, biserica este deschisă zilnic pentru câteva ore ca loc de reculegere şi pentru a putea fi vizitată de turişti. În mod regulat au loc meditaţii şi întâlniri de rugăciune, slujbe pentru elevi la începutul si sfârşitul anului şcolar, sărbătoarea Sf. Martin şi altele. mai multe…

Pe lângă aceste departamente proprii, Casa Teutsch mai găzduieşte o serie deoferte din domeniul ecumenic şi cultural:

  • o librărie-cafenea, specializată pe cărţi în limba germană,
  • Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu

Finanţare şi suport

Instituţia noastră este finanţată din trei surse: Marea parte a costurilor pentru desfăşurarea activităţii este suportată de Consistoriul Superior al Bisericii evanghelice, o parte sunt veniturile din vânzarea biletelor de intrare şi a unor publicaţii proprii cât şi din taxele pentru folosirea arhivei şi închirierea unor spaţii, iar o altă parte reprezintă sprijinul primit de la terţe instituţii. Noi cooperăm cu multe instituţii partenere în cadrul unor proiecte comune. Suntem bucuroşi să primim sprijin de la voluntari, practicanţi şi senior-experts care, prin cunoştinţele şi munca lor, contribuie la realizările Casei Teutsch.

Cooperări în Sibiu, România şi străinătate

De mulţi ani conlucrăm cu Academia Evanghelică Transilvania, cu Institutul de Studii Transilvănene la Gundeslheim, cu instituţii din Sibiu cum ar fi Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, Universitatea Lucian Blaga, Muzeul ASTRA, Muzeul Naţional Brukenthal, Fundaţia S.v. Brukenthal, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, Forumul Democrat al Germanilor din România ş.m.a.