Exponate valoroase din şapte secole

Expoziţia permanentă a muzeului nostru oferă vizitatorilor o privire de ansamblu – şi bogată în detalii – asupra istoriei Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană (Lutherană) în România şi totodată asupra vieţii comunitare şi religioase a saşilor transilvăneni. Valoroasele opere de artă sacrală şi obiecte de patrimoniu din şapte secole, cum ar fi altare, obiecte de cult pentru împărtăşanie, sculpturi, piese textile şi tipărituri, cât şi machete ale unor biserici fortificate şi exemple de port popular, transformă vizitarea muzeului într-o experienţă deosebită.

Un tur prin istoria bisericii evangelice din România

Vizitatorul este condus prin expoziţie urmărind desfăşurarea cronologică a evenimentelor istorice, începutul fiind aşezarea coloniştilor germani în Transilvania şi care, venind din regiunile franconia, mosela şi altele, au format cu timpul, în secolul al 12-lea, comunitatea saşilor transilvăneni. Istoria bogată şi diferenţiată a acestei minorităţi germane cât şi cea a Bisericii Evanghelice (Biserica poporului) care este strâns legată de ea, este ilustrată printr-o multitudine de exponate originale, reproduceri, texte şi proiecţii video.

Muzeul cuprinde opt săli care prezintă istoria în mod cronologic sau sunt dedicate unei tematici speciale:

1. Plecarea spre Transilvania;

2. Bisericile fortificate;

3. Reforma protestantă lutherană;

4. Viaţă însoţită de biserică;

5. Biserica şi şcoala;

6. preoţii şi dascălii;

7. Arta sacrală;

8. De la contrareformă până la cumpăna dintre milenii.

Tezaurul meşterilor argintari şi aurari transilvăneni

O atracţie deosebită o oferă trezoreria din muzeu, o încăpere în care sunt prezentate opere ale celor mai vestiţi meşteri aurari din Transilvania. Expoziţia ilustrează şi organizarea învăţământului în limba germană în Transilvania, de care Biserica Evanghelică C.A. s-a îngrijit timp de secole. De admirat este colecţia specială de păpuşi îmbrăcate în portul săsesc de sărbătoare care diferă după zone geografice şi vârsta purtătorilor.


Program cu publicul

mai – octombrie:
Luni – Sâmbătă, orele 10 – 17

noiembrie – aprilie:
Luni – Vineri, orele 10 – 17

Preţul biletelor de intrare

Preț întreg: 16 Lei
Reducere pentru pensionari și studenţi: 10 Lei
grupuri peste 5 persoane: 10 Lei/pers.
clase de elevi: 5 Lei/copil (ghidaj inclus)
Ghidaj: 100 Lei/grup

 fotografii profesioniste numai cu contract