Conservarea obiectelor de patrimoniu

Muzeul B.E.R. din Casa Teutsch adăposteşte un număr mare de obiecte de cult şi profane de mare valoare. Este o atribuţie a muzeului să se ocupe de îngrijirea şi conservarea colecţiei. În acest scop a fost amenajat un atelier de restaurare în subsolul Casei Teutsch unde se pot efectua lucrări mai mici de restaurare la obiectele din muzeu. Proiecte mai ample de restaurare sunt încredinţate restauratorilor liber profesionişti pe baza unor licitaţii publice.

Cooperare cu alte muzee

Muzeul B.E.R. cooperează în domeniul conservării şi prezentării a fondului muzeal cu alte muzee, parteneriate în acest sens existând cu Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul ASTRA (Sibiu), cu Grupul de lucru ARGE MUSE, care es ocupă de colecţii în comunităţile evanghelice, platforma pentru parteneriat în protecţia patrimoniului şi alte. De asemenea atragem parteneri şi fonduri pentru proiecte speciale în domeniul restaurării.

Practică în domeniul restaurării

Ca şi în alte sectoare ale muncii noastre ne bucurăm de contribuţia practicanţilor în domeniul restaurărilor. Ei trebuie să fie studenţi cu specializarea necesară şi să aibă interes pentru exponate istorice.

Sarcini

  • Conservarea obiectelor din fondul muzeului
  • Cercetarea ştiinţifică a operelor de artă
  • Dezvoltarea conceptelor de prelucrare şi documentarea lucrărilor de restaurare
  • Evaluarea, conservarea şi însoţirea obiectelor împrumutate
  • Îndrumarea practicanţilor şi a studenţilor